Hoppa till huvudinnehåll
Isak med BF låda

Checklista för flytt - Steg för steg guide för att flytta stressfritt

Flytta enkelt! Vår checklista för flytt ger dig allt du behöver veta för en smidig flytt, från packning till inflyttning. 

Att tänka på vid flytt - Förberedelser

Det är många delar att ha koll på när du ska flytta och att lägga upp en plan är a och o för att flytten ska gå smidigt och bli så stressfri som möjligt. Att göra en digital- eller fysisk lista kan hjälpa till att hålla dig strukturerad och förhindrar att viktiga saker glöms bort. Skriv upp viktiga datum och bestäm när det är bäst att införskaffa flyttmaterial, få tag på transport eller boka flyttfirma, säga upp eller flytta olika avtal, lämna över nycklar osv. Att flytta ska inte behöva kännas jobbigt och därför har vi tagit fram den ultimata checklistan som kommer hjälpa dig i flyttkaoset. 

Företagsflytt

Checklista för flytt

1. Boka flytthjälp eller organisera egen flytt 

Något som är viktigt att bestämma i tidigt stadium är hur flytten ska gå till. 
Överväg om du har möjlighet att flytta på egen hand eller om du behöver boka flytthjälp. Under vilka dagar ska flytten ske och hur lång tid är det kvar..?  Om du inte har så lång framförhållning och inflyttningen sker på en vardag kan det möjligtvis vara svårare för vänner och familj att hjälpa till med flytten. Om du planerar att flytta på egen hand kan det även vara bra att vara ute i god tid om du behöver hyra flyttbil eller släp. 

Att anlita en flyttfirma kan underlätta både fysiskt och spara tid. Många flyttfirmor erbjuder även flera tjänster så om du behöver hjälp med att packa inför flytten, hjälp med själva flytten samt flyttstädningen kan det vara smidigt att bara behöva anlita en firma. Om du bestämmer dig för att anlita en flyttfirma är det bra att skicka en offertförfrågan så snart som möjligt för att se att ditt planerade flyttdatum är ledigt, och ta gärna reda på vad som gäller kring försäkring under flytten om någonting skulle gå sönder eller försvinna. 

2. Rensa bland ägodelar 

Innan du börjar packa kan det vara bra att se över dina ägodelar och rensa bort sånt som inte längre används. Att göra detta innan du börjar packa kommer hjälpa dig att både spara energi och tid senare i flyttprocessen. Börja med att rensa förvaringsutrymmen som källare och vind, därefter ta ett rum i taget. För att avgöra vad som känns relevant att spara kan du fördelar dina saker i fyra olika högar: 

1. Detta behöver jag
2. Detta bidrar med värde 
3. Detta tycker jag om 
4. Detta är skräp 

Ägodelarna som hamnar under de två första punkterna är såklart relevanta att ta med i flyttkartongerna. De saker som hamnar vid punkt nummer tre och fyra kan du överväga om det du verkligen vill ta med dig till ditt nya hem eller om det ska säljas, skänkas eller slängas. 

3. Packa smart

Att packa smart kan först och främst innebära att påbörja packningen i god tid. Innan du börjar kan det vara bra att införskaffa förpackningsmaterial som flyttkartonger i olika storlekar, silkespapper, bubbelplast, tejprullar och märkpennor. Stora och tunga föremål kan vara bra att packa i mindre kartonger, så inte kartongerna riskerar att bli för tunga. Packa gärna tätt och kompakt så att sakerna ligger stadigt i kartongerna. Börja med att packa ner saker som inte används dagligen, exempelvis ägodelar från källare, vind eller förvaringsutrymmen. Det är bra att märka lådorna med vilket rum den tillhör. Ett annat tips är att göra en liten lista med innehållet av lådan som kan sättas på utsidan. På så sätt kan du enkelt ha koll på var du har dina saker när du har bosatt dig i ditt nya hem och det kommer även att underlätta när du ska packa upp lådorna. 

4. Packa “första dagen väska”  

Om du packar en väska med saker som kan vara nödvändiga att använda under den första flyttdagen kommer det med största sannolikhet att förbättra upplevelsen av flytten. Exempel på saker som kan vara bra att packa är hygienartiklar, toalettpapper, mobilladdare, extra kläder, lakan, bestick och glas. Se även till att packa ner någon form av snacks och dryck som du kan dela med eventuella vänner eller familj som hjälper till med flytten. Ha listan med saker redo och packa dessa dagen innan flytt. 

Privatflytt bild

5. Flytta eller säga upp avtal 

Innan du flyttar är det viktigt att se över och omdirigera sina olika avtal och abonnemang. Detta skiljer såklart från person till person och det har även betydelse om du bor i lägenhet eller hus. Första steget är att se över vad som kan flyttas och vad som måste avslutas eller förnyas. 

Lista på vad som kan behövas flyttas: 

  • Bolån
  • Hemförsäkring 
  • Elavtal
  • Bredband 
  • Larm 
  • Sophämtning

6. Registrera din flytt   

När du ska flytta är det viktigt att komma ihåg att göra flyttanmälan och adressändring. Detta är bland annat viktigt för att du ska kunna betala skatt i rätt kommun, rätten till bidrag och förmåner, vart du får rösta och vart din post kommer. Flyttanmälan registrerar du på Skatteverkets webbplats, och adressändring samt eftersändning av post gör du enklast på adressandring.se.

7. Flyttstädning 

Att flyttstäda kan lätt kännas överväldigande och det är därför bra att vara ute i god tid alternativt boka hjälp för flyttstädning. Målet med en flyttstädning är att bostaden ska vara så ren som möjligt. Många saker som vanligtvis inte ingår i den vanliga veckostädningen måste inkluderas. Det är exempelvis städning av väggar och tak, städning bakom vitvaror och element, torka av skåp och garderober in- och utvändigt, avlopp ska rensas och fönster ska putsas. Kök och badrum ska rengöras grundligt och alla synliga ytor ska torkas av, inklusive lister, dörrar och handtag. 

Kontakta oss

flytt 10

Privatflytt

Lämna nycklarna på morgonen, och när du väl kommer hem är allt redan på plats i din nya bostad. Vi är specialister på privatflytt och skräddarsyr våra tjänster efter dina önskemål.

Läs mer
Media
Flytt 4

Företagsflytt

På Bröderna Flytt brinner vi för att bistå andra företag med deras flyttar och agerar som en pålitlig partner som guidar genom hela processen. Med lång erfarenhet inom olika branscher, oavsett om det...

Läs mer